2007-07-04

Extremt vanligt klimat

Det regnar på tok för mycket i stackars Småland, igen. Rubrikerna läser snöfall i Australien och extrem värme i Italien. Här i Taipei är det hett och svettigt, precis som vanligt, ingen höjer på ögonbrynen åt det. Vi som inte är infödda har i de flesta fall lärt oss att hantera det, men kanske behöver ni som funderar på ett sommarbesök i dessa delar av Asien en liten överlevnadsguide? Jag lever inte alltid som jag lär, men vet hur det borde gå till i teorin:

1. Vänj er vid att alltid vara täckta av ett tunt svettlager. Gilla läget. Det är inte så farligt som det låter.
2. Klä er lätt, men glöm inte att lägga ner en tröja eller sjal i väskan om ni ska vara inomhus längre perioder. Luftkonditioneringsluft i offentliga utrymmen kan vara isande kall. Detta gäller speciellt på biografer, där medeltemperaturen ligger på runt 2o grader och man önskar att man haft en olle med sig.
3. Ta gärna med ett paraply ut under soliga dagar. Det skyddar inte bara mot oönskad (?) solbränna, utan mildrar även hettan.
4. Köp en avfuktare eller två till lägenheten. Det är inte nödvändigtvis höga temperaturer som får er att svettas utan luftfuktigheten.
5. Var uppmärksam på att rötmånaden varar längre än en månad. Gå ut med soporna ofta för maximal huslig hygien.
6. Ät inte hotpot på sommaren. Njut istället av japanska kalla nudlar, till exempel.
7. Klipp er och skaffa jobb på kontor, där luften alltid är luftkonditionerad (men glöm då inte punkt 2.). Studenter med ledig tid mitt på dagen löper högre risk för värmeslag, om de inte drar till nedkylda bibliotek eller något.

3 Comments:

At 21:33, Blogger Line said...

Jag noterar och hoppas att det är mindre klibbigt mellan den 12-16 oktober!

PS. Nu är biljetten till Taipei betald och klar. DS.

 
At 22:03, Blogger Lotta said...

Hösten ska vara den bästa tiden här, så det är ingen fara :-) Och om det regnar spelar det inte heller så stor roll, du är ju HÄR!

 
At 23:54, Anonymous Anonym said...

Kan rekommendera Norrbotten/Lappland denna tid. Där finns det gott om plats, skön svensk sommarvärme,gröna skogar. mäktiga älvar och svalkande havsbad.Restaurangköket sköts även där av asiater!/L&L

 

Skicka en kommentar

<< Home