2006-06-15

我们爱世界杯

Vm började för nästan en vecka sedan och när jag tänker tillbaka på de senaste dagarna framstår ett töcken av fotboll, fotboll och fotboll. Från en nervös start där Tyskland trots allt övertygade, via en fantastiskt deprimerande Sverige-match till en hel del halvskrällar, där uppstickare har visat sig stå emot storfavoriter. Förväntningarna spelas upp något oerhört, men när allt kommer till kritan varar en fotbollsmatch bara 90 minuter. Och minutrarna går vansinnigt fort.

Kina är av förståeliga skäl inte med i detta vm, men på den nationella sportkanalen cctv5 visas alla matcher. Därutöver finns det flera barer och restauranger utrustade med storbildsskärm, så det går ingen fotbollsnöd på oss inte. Det enda som är lite beklagligt är hur cctv5 utformar själva sändningen: halvtimmen före varje match ägnas åt 5 minuters analys, resten reklam. Samma i halvtidsvilan. Och kommentatorerna i sig vill man helst inte lyssna på, de verkar ha kaffe(eller antagligen te-)rep där i studion. Nåja, det viktigaste är väl att bilden är bra (tyvärr har de barer som visar engelska tv-kanaler ofta fått byta till cctv5 på grund av dålig satellitmottagning).

Fotbolls-vm hittills – lilla Topp/Flopp-listan:

Topp
- Tyskland spelar riktigt bra, om Sverige åker ut har vi (jag och Björn) alltså gott hopp om att favoritlag nummer 2 ska komma långt.
- Den holländske spelaren Robbens namn uttalas ”Lobben” (Luoben) på kinesiska. Bra fotbollsnamn, tycker jag. Att Rooney heter Looney (Luni) är ju inte sämre det (OBS: kineser KAN säga ”r”, som för övrigt påminner om mjuka stockholms-r, det är bara omskrivningen av utländska namn med kinesiska tecken som blir lite olycklig ibland. Vi undrar hur lång tid det kommer ta innan utländska namn skrivs med bokstäver). Zlatan Ibrahimovic har blivit Yibu på kinesiska, vilket är riktigt snyggt och lyckat som smeknamn. Hans efternamn Yibulaximoweiqi (伊布拉希莫维奇) ligger ju inte helt rätt i munnen för kineser som inte har mer än två eller tre stavelser i sina fullständiga namn.
- I närheten av universitetet har Bandari Bar slagit upp sina portar lagom till vm. En fotbollsbar! Nära hemmet, billig öl, storbildsskärm, fotbollströjor på väggarna. Helt okej.

Flopp
- Måltorkan för Sverige.
- Tidsskillnaden: första matchen börjar nio här, perfekt fotbollstid alltså. Andra matchen klockan tolv går ju också. Men att den tredje börjar klockan tre på natten är inte riktigt bekvämt. Tyvärr är det fallet med Sveriges båda återstående gruppspelsmatcher. Det hindrar inte oss, men får vårt dygn att vändas ut och in.
- Qingdao-fatölen på Bandari är visserligen billig, men smakar mest som vatten.
- Ulf har inte fixat storbildsskärmen på Me&You än, där kan man bara titta på en vanlig tv ovanför bardisken. Varning för nackspärr.
- En av mina favvosar Zidane och hans Frankrike spelade knappt ens medelmåttigt mot Schweiz.
- Ovänskapen mellan de asiatiska lagen. Försök få koreaner, japaner och kineser att heja på varandra… Här gäller ingen grannlandskärlek eller asiatisk solidaritet, inte.


Ikväll gäller det. Håll tummarna.