2006-09-19

Och tyskar skulle inte ha humor?

I Xian har en tysk student vid namn Pablo Wendel lyckats med att klä ut sig till terakottakrigare och hoppa ner i det utgrävda området. Vakterna uppfattade att någon klättrat ner, men eftersom han stod så stilla tog det flera minuter innan någon hittade Pablo. Dock vägrade han flytta på sig, och fick bäras ut ”som ett nedsågat träd” (citat Süddeutsche Zeitung).
Visserligen skadades ingenting av tilltaget, men det hade varit lätt att tänka sig kinesiska myndigheters ilska. Terakottakrigarna i Xian är Kinas största arkeologiska fynd, ett bevis på landets storslagna historia. Att hoppa ner i en maskeraddräkt kunde mycket väl ha lett till arrestering. Dock inte för Pablo. Efter några bannor och förmaningar skickades han helt enkelt tillbaka till Hangzhou där han studerar konst.

Jag är ganska imponerad av Pablos uppfinningsrikedom och inte minst mod. Dessutom hade det länge varit en dröm för honom att just beblanda sig med terakottakrigarna. Men samtidigt kan jag inte låta bli att undra vad som hade hänt med en lika uppfinningsrik kinesisk konststudent...

Bilden ovan kommer från STF / DN:s nätupplaga. Fler bilder hittar ni i Süddeutsche Zeitungs nätupplaga