2006-10-21

Familjemiddag

Igår var det dags för Yang Zhiming att infria löftet/hotet om att bjuda oss på middag. De senaste veckorna har jag hängt ganska mycket i hans glass-/tebar, och han ville absolut äta med oss en gång till innan jag flyttar till Taipei. Alltså bjöd han in igår kväll, i samband med sonen Yang Yutaos födelsedagsfest. Det visade sig även vara svägerskans födelsedag - allt upplagt för en familjetillställning, alltså.

Eftersom Yang Zhiming kommer från nordöstra Kina gick vi självklart till ett ställe som serverar mat därifrån. Inte flashigt, inte fräscha lokaler, inte dyrt, men jag tyckte att maten var helt okej - till skillnad från Björn och Mattias.

Middagen gick lite lugnare till än annars - kanske för att även farmor var närvarande. Den som stod för det mesta livet var födelsedagsbarnet Yutao. Han är en riktig liten illbatting! Bara åtta år, och ändå otroligt självmedveten och till synes beräknat trotsig. Han vet vad man inte bör säga och just därför säger han det. Björn anlände till exempel ganska sent och hade med sig en basketboll som present till Yutao. När han skämtsamt frågade "Vem är det som fyller år, vem vill ha en present?" svarade Yutao givetvis "Inte jag". Inte på ett gulligt sätt, utan trotsigt och nästan ointresserat. Mamman förmande honom givetvis, och då rättade han sig själv till ett halvt avmätt "Tack".


Mattias, Yutao, bollen och Björn

Annat var det med Yutaos tjejkusin som är fyra år äldre (har tyvärr glömt vad hon heter). Hon är verkligen ett under av artighet och gullighet.


Kusinen med sin mamma (fru till Yang Zhimings bror). Till höger syns Yutao härja framför farmor - karakteristiskt suddig på bild, eftersom han aldrig kan stå still särskilt länge.


Vi blev kompisar under middagens gång...


... och hon tyckte det var kul att fotografera med min kamera. Jag gillar den här bilden, där Yang Zhimings polare Caocao skämtar till det.

Det är svårt att låta bli genusperspektivet i jämförelsen mellan dessa två barn. Yang Yutao är kille, och har säkerligen skämts bort under hela sin spädbarns- och småbarnstid. En vanlig följd av att familjer bara får föda ett barn och många önskar sig en son. Nu behöver skillnaden mellan de två kusinerna inte enbart bero på könsskillnader, Yang Zhimings bror är en mycket lugnare person och man anar sig till att de har lugnare hemförhållanden. Festprissen Zhiming är ofta ute till sent på kvällen, och det är frun som har uppfostrat sonen mer eller mindre själv. Det sätter såklart spår - sonen vill väl ha så mycket uppmärksamhet från sin far som möjligt, även om den är negativ.
Nåja, det finns fortfarande hopp för Yutao! När han lugnar ner sig är han riktigt gullig och man märker att han har huvudet på skaft. Om några år kommer han säkert att vara lugnare.


Familjen Yang.


Hela gänget, fotograferade av Caocao.


När middagen var slut lämnade vi familjesammankomsten bakom oss och gick ner till stranden för att dricka några öl. Just nu är vädret perfekt för långa kvällar i sanden.