2007-07-08

Nordöstliga äventyr

Idag kan man känna sig så där nöjd över att ha haft en händelserik helg, utan att helgen ens är slut än. Anledning till vår belåtenhet är gårdagens heldagsutflykt till Taiwans nordöstliga kust. Toves kollega Joanna och hennes två kompisar Elyssa och Frances tog med oss på en riktig tur. De hade planerat allt i förväg, förberett karta och japanska kex, så allt vi var tvungna att göra var att luta oss tillbaka i baksätet och åka med vart de än ville ta oss.


Joanna och Tove på resans inledande stadium. I Elyssas Volvo åkte vi ca en och en halv timme sydost om Taipei till Ilan county, genom bergslandskap och Taiwans längsta vägtunnel. Vi hade relativ tur med trafiken, vi fastnade nämligen inte i denna Snowy Mountain Tunnel - något som alla förvarnat oss för (när man berättade för kollegor att vi skulle åt Ilan-hållet var reaktionen ofelbart "Ska ni genom tunneln? Ajaj, då får ni ge er av tidigt för att inte fastna...").

Målet för resan var Suao, en hamnstad känd för sina kalla källor och sin fiskehamn Nanfang Ao.

Så här ser man ut när man badar i kall källa, fast egentligen ska man ha badmössa, förstås. Vattendjup: upp till knäna. Vattentemperatur: så där perfekt svalkande, men så att det är skönt att jäsa lite i solen efter en kvarts nedkylning i vattnet. Dessutom ska vattnet ha någon slags välgörande effekt på huden. Det återstår att se.


Det var bara jag och Tove som hade badkläder med oss, men Frances, Elyssa och Joanna (fr. vänster till höger) doppade fötterna ändå.


Bad ger aptit och vad ska man äta i en hamnstad om inte fisk och skaldjur? Bakom förgrundens gudomliga färska bambuskott syns bläckfiskbullar, musslor, räkor och ännu en bläckfiskrätt.


Den här stackars fisken blev uppäten i ett nafs. Men först offrade vi hans ögon - Elyssa tog det ena och jag det andra. Jag skulle inte rekommendera fiskögon till någon, smaken är obetydlig, konsistensen är lustig och mättande är det inte heller.


Tove får igång en riktigt snygg pose trots att vi proppat oss fulla med mat.


Jag gör också mitt bästa.


Utsikt över en del av Suaos fiskehamn. Mycket pittoreskt!


På Järnmuséet i Suao kunde man dricka te med den pratsamma och stolta innehavaren. Första våningen bjöd på gamla svarvar och verkstadsredskap - här hade nämligen Suaos första och bästa (?) båtmotortillverkare hållt hus. Andra våningen var mer inriktad på kalligrafi, tedrickande och korallskulpturer.


Överflöd av frukter från havet.


Tove, Joanna och Frances försökte gömma sig från solen en stund medan bilen luftades.

När vi ändå var i området var det självklart att vi skulle besöka Wufengchi Pupu - dvs. Wufengchi Falls.

Torkade ödlor vid vägkanten. Snacks?


Jag köpte en hatt.


Vattenfallet är 60 meter högt och en vacker syn.


Under fallet kunde man svalka sig, de flesta nöjde sig med att vada, men några gubbar körde hela kitet med badbyxor och handduk. Det var lite halt på stenarna och när någon drattade på ändan skrattade alla godmodigt och inkännande. Det var liksom en vänskaplig atmosfär.


Frances, Joanna och Elyssa posade glatt framför fallet och blev svalkade på kuppen.


På väg till bilen och hemresan....

På kvällen blev det tapas, pizza och utgång för att fira att det var lördag och alla var glada.

På Carnegies damrum.